Patty leest De 100 serie

De 100 serie – Kass Morgan

Door een kernramp is de aarde onleefbaar geworden. De mensheid heeft zichzelf weten te redden en leeft nu in een ruimteschip dat rond de aarde zweeft. Niemand weet wanneer (of zelfs maar óf) de aarde weer leefbaar zal worden. Maar door de groeiende populatie en het opraken van de voorraden, moet er een beslissing genomen worden voordat het te laat is… De oplossing lijkt onmenselijk: 100 jeugdgevangenen worden naar de aarde gestuurd om deze te verkennen. Samen moeten ze proberen te overleven, maar wie kun je vertrouwen als je weet dat al je lotgenoten hier zitten omdat ze een crimineel verleden hebben?

De Boeken:
De 100
Dag 21
Thuis
Rebel

* Er is een gelijknamige tv serie maar de verhaallijn verschilt op veel punten erg met de boeken *

Mijn mening:

De boeken zijn geschreven in de derde persoon en vanuit vier hoofdpersonages. Het is gemakkelijk te volgen over wie een hoofdstuk gaat omdat de namen erboven staan. De personages zijn Glass, Clarke, Wells en Bellamy en zijn verschillend van karakter en afkomst.

In het eerste boek volg je de vier hoofdpersonages eerst nog aan boord van het ruimteschip waar de mensen, sinds de Catastrofe die de aarde heeft vergiftigd, leven.
De Raad, die bestaat uit mensen die de leiding hebben, besluit om 100 jeugddelinquenten naar de aarde te sturen om uit te vinden of deze inmiddels weer bewoonbaar is.
Terwijl Clarke, Wells en Bellamy naar de aarde gaan, blijft Glass achter waardoor je de gebeurtenissen zowel op aarde als in het ruimteschip kunt volgen.
Al snel blijkt dat de aarde niet zo verlaten is als verwacht.

In de rest van de serie krijgen de 100 te maken met allerlei beproevingen die de terugkeer naar de aarde met zich meebrengt (waarvan sommige, met name die van het laatste boek, redelijk ver gezocht zijn), zijn er problemen van buitenaf en binnen de groep en wordt er gevochten om de macht over de groep.

De boeken binnen deze serie lezen makkelijk weg en het verhaal is boeiend en spannend. Je leert de vier hoofdpersonages kennen doormiddel van korte flashbacks en manier van handelen. De rest van de personages blijven wel wat tweedimensionaal. Niet erg wat mij betreft, het verhaal draait tenslotte om de hoofdpersonages. Er zitten een aantal leuke wendingen in de boeken en door de toegankelijke schrijfstijl leest het prettig weg. Een avontuurlijke verhaallijn en boeiend genoeg om in één ruk uit te lezen.

Omdat het duidelijk gericht is op de jongere categorie YA-liefhebbers, wordt er soms wat te veel rekening gehouden met de tere zieltjes van de lezers. Wat mij betreft had het dan ook allemaal wel iets heftiger gemogen, maar dat ligt misschien ook aan het feit dat ik eerst de tv-serie heb gekeken voordat ik de boeken las. Hoewel zeer verschillend, zou ik toch aanraden eerst de boeken te lezen in dit geval.

Hartjes beoordeling:

Covers: 

Verhaal: 

Schrijfstijl: 

Terug naar overzicht