Patty leest De Hongerspelen trilogie

Hongerspelen trilogie – Suzanne Collins

Het verhaal van de trilogie speelt zich af in de toekomst in Noord-Amerika, waar zich een nieuw land heeft gevormd, namelijk Panem. Het telt 12 districten en een hoofdstad, het Capitool. De leider van Panem is de koelbloedige President Snow. Oorspronkelijk waren dat 13 districten, maar in een opstand van 74 jaar geleden heeft het Capitool het 13e district zonder genade afgebrand. Als een herinnering voor de rebellen aan die opstand, werden de Hongerspelen in het leven geroepen. Dit houdt in dat elk jaar van elk district twee kinderen (een jongen en een meisje) tussen de 12 en 18 jaar, tributen genoemd, moeten deelnemen aan de Hongerspelen. Een gevecht tot de dood op een afgesloten stuk land waar het hele land verplicht naar moet kijken. Er is een hele show rond de Hongerspelen en voor de bewoners van het Capitool een hele happening.

Katniss Everdeen komt uit district 12 waar ze samen met haar moeder en zusje Prim woont. Met haar beste vriend Gale jaagt ze buiten de hekken (wat verboden is) om zo voor extra voedsel te zorgen.

Op de dag van de loting wordt Prim aangewezen als tribuut voor district 12. De Hongerspelen betekenen een doodvonnis voor het zusje van Katniss. Ze besluit haar plek in te nemen. De mannelijke tribuut is Peeta, de bakkersjongen die geen onbekende is voor Katniss.

Onder het oog van de hele bevolking van Panem, die de strijd als bron van vermaak volgt, begeven ze zich met de andere tributen in de gemanipuleerde arena. Gevangen in een meedogenloos web van bruut geweld, gemanipuleerde tv-beelden en corrupte politici komt Katniss voor de keus staan: hoe ver zal ze gaan om te overleven?

De boeken:
De Hongerspelen (deel 1)
Vlammen (deel 2)
Spotgaai (deel 3)

Mijn mening:

Katniss komt als hoofdpersonage in eerste instantie nors en onvriendelijk over. Dat is ook niet zo vreemd als je leert wat haar leefomstandigheden zijn en wat haar te wachten staat als tribuut. Door de trilogie heen leer je haar kennen als een sterke, beschermende (tegenover haar moeder en zusje) en een beetje afstandelijke dame die zich zo goed en zo kwaad als het gaat door het leven probeert te vechten. Ze heeft van nature een koppig en rebels karakter en juist haar norse manier van doen is verfrissend in dit genre.

Het verhaal begint veelbelovend in boek 1, ik heb het in één ruk uitgelezen. De wereld zit goed in elkaar, de verhaallijn is duidelijk maar heeft een aantal verrassende wendingen en het is super spannend. Het hele idee achter de Hongerspelen laat je gruwen en President Snow is een fantastische bad guy.
Bij boek 2 ging voor mij in het begin even de vaart eruit omdat ik te veel herhaling las en een aantal oogrol-momentjes had. Maar dan komt er een twist wat me gelijk weer nieuwsgierig maakte naar de rest. Het verhaal ontwikkelt zich vervolgens snel in deel 3 en houd je op het puntje van je stoel. Spannend, ontroerend en meeslepend.
Hoewel ik boek 1 het beste deel van de serie vind, heb ik ook genoten van de rest en ook het einde vond ik erg goed geschreven. Suzanne Collins heeft een vlotte schrijfstijl waardoor de boeken erg makkelijk weglezen. De personages zijn geheel eigen en worden beïnvloed door de dingen die ze meemaken wat ze realistisch maakt.
Ik zou deze bijzondere serie zeker aanraden, ook voor de wat “oudere” YA-lezer!

Hartjes beoordeling:

Covers: 

Verhaal: 

Schrijfstijl:

Terug naar het overzicht