Patty leest De Lilith trilogie

De Lilith trilogie – Kim ten Tusscher

WIE KUN JE VERTROUWEN, ALS JE HET ULTIEME WAPEN BENT?

Lilith, een jonge en zeldzame drakenwisselaar, is als baby door de onbuigzame profeet Kasimirh geroofd om haar gave. Hij wil de wereld te vuur en te zwaard bekeren tot het geloof van Jakob. Als Lilith na jaren door begint te krijgen tot wat voor gruwelijk wapen haar ‘vader’ haar gesmeed heeft, besluit zij te vluchten.

In Merzia valt ze in handen van de hofmagiër Ferhdessar. Hij wil haar inzetten als wapen tegen haar voormalige meester, zijn aartsrivaal Kasimirh, die op het punt staat Merzia binnen te vallen met zijn leger. Maar is de kille, afstandelijke Ferhdessar wel te vertrouwen? Bovendien is Kasimirh niet van plan de verwrongen relatie tussen meester en dienaar zomaar op te geven.

Lilith wordt meegezogen in een gruwelijke oorlog waar alle partijen van hun eigen gelijk overtuigd zijn. De onzekere Lilith wordt gedwongen een keuze te maken, die het lot van haar wereld zal bepalen.

Boek 1: Gebonden in duister

Boek 2: Verbroken in schemer

Boek 3: Geboren in licht

Mijn mening:

Drakenboeken! Die moet ik natuurlijk hebben, lezen en voor altijd in mijn boekenkast koesteren. En dan ook nog een verhaal geschreven door een Nederlandse collega-auteur, mooier kun je het niet hebben.

Het verhaal gaat over Lilith, een wisselaarster die zich in een draak kan veranderen. Het probleem is alleen dat als Lilith in een draak verandert, ze onvoorspelbaar wordt en vreselijke verwoestingen aanricht. Gebonden in duister sleurt je gelijk het verhaal in en roept veel vragen op die lang niet allemaal in dit deel beantwoord worden. Lilith is niet de typische heldin, ze zit erg met zichzelf in de knoop en is onzeker. Van kinds af aan is ze gebruikt door Kasimirh om slechte dingen te doen. Wanneer ze weet te ontsnappen komt ze van de regen in de drup wanneer hofmagier Ferhdessar haar in handen krijgt. Nee, Lilith heeft het niet makkelijk en haar worstelingen en emoties zijn erg goed beschreven zodat je als vanzelf met haar mee gaat leven.

Wat ik jammer vond aan het begin van deze trilogie is dat je het eerste boek Lilith door het verhaal heen ziet groeien, sterker ziet worden en zich ontwikkelen. Maar het einde doet dit min of meer teniet. Ik kreeg het gevoel dat Lilith weer terug was waar ze begon en dat is jammer. Natuurlijk is het wel realistisch, groei zet niet altijd door en voor je het weet ben je terug in de put. Vandaar dat het ook even duurde voordat ik deel 2 oppakte.

In Verbroken in schemer heeft Lilith zich er min of meer bij neergelegd dat ze haar verwoestende vluchten weer moet hervatten. Maar geluk lijkt met haar te zijn en biedt haar een ontsnappingsmogelijkheid aan. Lilith kan het verleden echter maar moeilijk loslaten en dat resulteert in oncontroleerbare woede-uitbarstingen. Ze probeert zichzelf wanhopig te bevrijden van haar verleden en haar duistere meester. Uiteindelijk wordt ze gered door de Inuuk en krijgt ze eindelijk de tijd om op zoek te gaan naar haar ware zelf.

Wat ik erg goed vind aan dit deel is dat Kim je laat twijfelen; wat is goed en wat is kwaad? In de meeste fantasy verhalen is dat vaak duidelijk, je hebt een goede en een slechte kant die tegen elkaar strijden. Bij de Lilith trilogie lijkt deze strijd zich voornamelijk in de personages zelf af te spelen. De keuzes die ze maken, de richtingen die ze opgaan, de onderlinge connecties, dat alles schept een wereld waarin je je als lezer afvraagt hoe het allemaal gaat eindigen.

In het laatste deel, Geboren in licht, gaat Lilith op zoek naar de witte draak. Ferhdessar en Kasimirh zetten intussen hun oude vete voort ten koste van de bevolking van Merzia. Terwijl hun strijd tot uitbarsting komt, keert Lilith terug en zal haar uiteindelijke keuze moeten maken, met verstrekkende gevolgen. De verhaallijnen komen bij elkaar en Lilith ontwikkelt zich tot een sterker karakter die lijkt te beseffen dat haar eigen acties consequenties hebben. Het boek eindigt met een onverwachte wending die ik niet zag aankomen!

Hoewel ik me hier en daar wat ergerde aan Lilith in het begin van deze trilogie, ben ik daar uiteindelijk wel overheen gegroeid door het verhaal, maar ook zeker door de manier van schrijven. Het is boeiend om eens een verhaal te lezen waarbij de waarheid omtrent goed/slecht wat dichter bij de werkelijkheid ligt dan in de meeste andere fantasy verhalen.

Ik heb genoten van deze boeken, de interessante personages en de zoektocht van Lilith naar zichzelf.

Hartjes beoordeling:

Covers: 

Verhaal: 

Schrijfstijl: 

Terug naar overzicht