Patty leest De Wetten van de Magie serie

De Wetten van de magie serie – Terry Goodkind

De Wetten van de mMagie is een high fantasy serie. De boeken volgen de protagonisten Richard Cypher, Kahlan Amnell en Zeddicus Zu’l Zorander op hun queeste om de beheersing over de wereld in handen te houden van het Licht. De belangrijkste verhaallijn van de serie is de ontwikkeling die Richard Cypher (een jonge man bij aanvang van de serie) doormaakt, de krachten die hij ontwikkelt, de manier waarop hij deze inzet, en zijn relatie tot de biechtmoeder, Kahlan Amnell. Ieder boek is enigszins verbonden met een ‘Wet van de Magie’.

Boek 1: Het Zwaard van de Waarheid
Sinds de splitsing van het land in drie afzonderlijke naties is Westland verschoond gebleven van de smet van tovenarij. Tot op een kwade dag de vondst van het verminkte lichaam van de vader van Richard Cypher het begin inluidt van een eeuwenoude voorspelling. Nu is onherroepelijk de tijd gekomen om te aanvaarden dat magie in al haar vormen hoort bij Westland en zijn volk…

Richard is een eenvoudige boszoeker in Westland, de enige natie van het oorspronkelijke, in drieën gesplitste land dat vrij is van magie. In het Middenland en vooral in D’Hara heersen de tovenaars, met als gevaarlijkste Darken Rahl, die de opperheerschappij nastreeft. Wanneer Richard Kahlan, de Belijdster uit het Middenland, redt van de moordenaars van Rahl, verandert zijn hele leven.

Boeken:

De aflossing (Proloog)
Het zwaard van de waarheid (deel 1)
Steen der tranen (deel 2)
De bloedbroederschap (deel 3)
De tempel der winden (deel 4)
Ziel van het vuur (deel 5)
Zuster van de duisternis (deel 6)
Zuilen der schepping (deel 7)
Het weerloze rijk (deel 8)
Ketenvuur (deel 9)
Fantoom (deel 10)
De ongeschreven wet (deel 11)
* Verder zijn er binnen deze serie nog 2 aanvullende novelles en 4 extra boeken over Richard en Kahlan uitgegeven *

Mijn mening:

De stijl van deze serie doet ouderwets episch aan, het zijn ‘queeste-romans’, waarbij de held in het begin onwetend is van zijn talenten en van de toestand van de wereld. Door de serie heen leert Richard wie hij is en wat zijn taak is. De ontwikkeling van dit personage staat dan ook centraal, maar door Terry’s manier van schrijven leer je ook de andere belangrijke personages, met name Kahlan en Zed, erg goed kennen. Kahlan maakt door de serie heen haar eigen ontwikkeling mee.

Het verhaal is spannend, goed geschreven, boeiend en gaat voornamelijk over de strijd tussen goed en kwaad, uitgelegd aan de hand van de Wetten van de Magie. Deze wetten vormen een belangrijk onderdeel van de serie. Richard (en soms ook Kahlan) komen er ieder boek mee in aanraking en moeten erachter zien te komen hoe deze wet precies in elkaar steekt. Pas dan kunnen ze zich verder ontwikkelen. Deze ontwikkeling is nodig in de strijd tegen het duister. Het is echter niet zo dat elk boek een onderzoek is naar een bepaalde Wet. Soms is de Wet waar het om gaat juist heel subtiel door het verhaal geweven wat het naar mijn mening veel interessanter maakt.

De liefde tussen Richard en Kahlan is duidelijk aanwezig en hun band maakt een geheel eigen ontwikkeling door. Het mooie van deze serie vind ik dat Kahlan geen vrouw is die moet worden beschermd door “de held”. In tegendeel, zij is een zeer krachtig personage met een hele sterke vorm van magie dat ook een duistere kant kent.

Het grote nadeel voor mij aan deze serie is dat hij gewoon te lang is. In ieder boek gebeuren er gave dingen en het gehele verhaal zit goed in elkaar, maar het tussendoor geneuzel maakt het af en toe wat langdradig. Uiteindelijk draaft het verhaal te veel door. Van mij had deze serie ook zes boeken lang mogen zijn waarbij er over het geheel een aantal dingen geschrapt hadden mogen worden.
Nou ben ik geen fan van al te lange series, dus in dit geval zou het ook aan mij kunnen liggen.
Helaas werd ik hierdoor tegen het achtste boek wel een beetje “Wetten van de Magie-moe”. Ik heb hierdoor de aanvullende boeken dan ook nog niet gelezen en weet niet of ik dat ooit nog ga doen.
Jammer, want het verhaal is echt goed en zeker een aanrader voor liefhebbers van high fantasy die wat meer geduld hebben dan ik.

Hartjes beoordeling:

Covers:

Verhaal:

Schrijfstijl:

Terug naar het overzicht