Patty leest Jinxed

Jinxed – Amy Mcculloch

Een schattig hondje of een prachtige vlinder? Welk robot-huisdier zou jij kiezen? Vergeet je smartphone en ren naar de Moncha-store voor de nieuwste baku!

Laceys grote droom is om later bij het bedrijf te gaan werken dat de baku heeft uitgevonden, een robot-huisdier waarmee je honderd keer zoveel kunt doen als met een smartphone. Daarvoor moet ze dan wel eerst naar Profectus, een eliteschool waar alles draait om high tech.

Wanneer ze wordt afgewezen omdat ze zich geen mooie dure baku kan veroorloven, valt haar droom in duigen.

Alles verandert wanneer ze de kapotte resten vindt van een wel heel coole level 3-baku. Ze weet het ding te fixen, en dan staat er ineens een adembenemend mooie kat voor haar, die ze Jinx noemt. Tot haar grote blijdschap wordt ze met Jinxed alsnog aangenomen op Profectus.

Maar dan beginnen haar vreemde dingen op te vallen. Wat is er aan de hand met haar baku? En vooral: waarom is Carter, de jongen die haar altijd loopt te pesten, er zo in geïnteresseerd?

Mijn mening:

In de toekomst hebben robothuisdieren de functies van smartphones en computers overgenomen en zijn niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Ook geven deze zogenaamde baku’s min of meer je sociale status aan. Heb je een belangrijke positie en/of ben je welvarend dan ben je in het bezit van een hoog level baku die veel functies heeft.

Jinxed begint met een proloog waarin een korte, maar spannende achtervolging wordt beschreven. Je weet wel direct wat er in het ravijn terecht komt, maar je hebt nog geen idee waarom en hoezo.

Vervolgens stap je in het leven van Lacey Chu, een jonge meid die niets liever wil dan een carrière bij het bedrijf van haar grote idool. Om dat te bereiken werkt ze ontzettend hard, want om naar de school van haar dromen te kunnen heeft ze een beurs nodig. De teleurstelling is dan ook groot wanneer ze de beurs niet krijgt, ondanks haar zeer hoge cijfers.

De school wil haar alleen maar toe laten wanneer ze een level drie baku heeft en Lacey kan zich niet meer dan een level één veroorloven. Dan vindt ze een kapotte baku en besluit ze deze te repareren. Tot haar grote vreugde wordt ze hierdoor alsnog toegelaten op de school waar ze zo graag naartoe wil.

Al snel komt het verhaal in een stroomversnelling zodra Lacey een voet binnen de school zet. Jinx, zoals ze haar gerepareerde baku genoemd heeft, blijkt een eigen willetje te hebben en zorgt ervoor dat Lacey meer dan eens in de problemen komt. Wat is er precies met Jinx aan de hand? Waarom is hij zo anders dan de andere baku’s? Waar is Lacey’s vader gebleven? En waarom heeft niemand de oprichtster van Moncha, het bedrijf dat baku’s ontwikkeld, al zo’n tijd niet meer gezien?

Deze vragen, de geweldige schrijfstijl en de fijne personages zorgen ervoor dat je in een sneltreinvaart door het verhaal schiet. Tegen het einde vroeg ik me toch wel een beetje nerveus af hoe de schrijfster de vragen allemaal zou gaan beantwoorden. Zou het verhaal nu worden afgeraffeld? Gelukkig blijkt dit niet het geval, er komt namelijk nog een deel. “Hoera” aan de ene kant, want ik was nog niet klaar om deze boeiende wereld achter me te laten, maar ook een “Oww” aan de andere kant, het boek eindigt namelijk met een behoorlijke cliffhanger.

Jinxed is echt een ontzettend leuk boek. Origineel, fantasievol, met leuke karakters en spannend. Hoewel het hier en daar misschien wat voorspelbaar is heeft me dat absoluut niet gestoord en heb ik genoten van dit verhaal. Hopelijk schiet het volgende deel een beetje op want ik wil verder lezen!

Een echte aanrader voor iedereen met een YA fantasy hart.

Hartjesbeoordeling:

Cover:

Verhaal:

Schrijfstijl: 

Terug naar overzicht