Patty leest Lathrain – De Band

Lathrain – De Band – Anna López Dekker

“Qelarha, één ding moet je goed begrijpen: elfen zijn gevaarlijk. Zorg dat je nooit in hun handen valt. Beloof je dat?” Roshya kijkt haar aan totdat ze knikt ten teken dat ze het heeft begrepen.

“Maar hoe doe ik dat dan?”

Daar heeft Roshya een simpel antwoord op: “Het zijn hun ogen. Sta nooit toe dat een van hen je in de ogen kijkt. Als dat gebeurt, ben je verloren. Zo brengen ze de lathrain tot stand, dat weet ik zonder enige twijfel.”

De elf Dalnohr heeft al een aantal mensen gehouden en heropgevoed. Voor hen heeft hij nooit meer dan een vage vertedering gevoeld. Mensen verschillen nu eenmaal te zeer van elfen.

Als darhan is hij bijna ten prooi gevallen aan de Ziekte, die de hele wereld uit haar evenwicht dreigt te brengen. Eenmaal hersteld, besluit hij nog één keer een mens in huis te nemen.

De band is het eerste boek in het tweeluik Lathrain. Anna Lopez Dekker neemt je mee naar de magische wereld van de elfen. Zij leven volledig in harmonie met hun omgeving en zien mensen slechts als inferieure wezens.

Mijn mening:

In dit boek leer je Qelarha kennen, die al sinds ze jong is te horen krijgt dat elfen gevaarlijk zijn. Ze ontvoeren mensen voor een bepaalde tijd en als ze terugkomen zijn ze niet meer wie ze ooit waren. Haar tante is een elvenaar, iemand die door de elven is ontvoerd, en is schrikachtig, angstig en verlangt naar iets dat ze niet kan uitleggen. De elven betoveren je met hun ogen wordt er gezegd en je mag ze dan ook nooit aankijken, anders loop je het risico om jezelf kwijt te raken.

Ondanks dat Qelarha voorzichtig is valt ze toch ten prooi aan de band die de elven Lathrain noemen en wordt ze door de elf Dalnohr meegenomen, weg van haar familie en dorp. Bij hem moet ze zijn bevelen opvolgen en volgzaam zijn, iets waarvoor Qelarha absoluut niet in de wieg gelegd is. Ze verzet zich dan ook heftig tegen de Lathrain, maar valt daar wel aan te ontsnappen?

Dalnohr is een elf en net als alle elven vindt hij het zijn taak om de mensen te “heropvoeden”. Hij wil ze leren beter met de natuur om te gaan en hun natuurlijke vaardigheden helpen te ontwikkelen zodat ze betere mensen worden. Hij kiest Qelarha uit vanwege haar sterke aura en is ervan overtuigd dat zij veel potentie bezit. Ze lijkt de ideale kandidaat om op te voeden. Maar hoe langer hij haar bij zich houdt, hoe meer hij zich gaat afvragen of elven de mensen niet verkeerd hebben ingeschat.

Lathrain – de Band is het eerste deel in een tweeluik waarin je kennis maakt met Qelarha en Dalnohr, een mens en een elf. Beide hebben een geheel eigen karakter en kijk op de wereld die Anna perfect weet te beschrijven. De ontwikkelingen van, en tussen, beide personages zorgt voor een interessant verhaal en het feit dat ervoor zowel mens als elf het gevaar van duistere magie op de loer ligt maakt het nog boeiender.

Het boek bezit een rivier aan emoties die continue in beweging en ontwikkeling is. Wantrouwen, vriendschap, onderdrukking en de kracht om jezelf te blijven weven een intrigerend web. Het verhaal zelf is vlot en prettig geschreven zodat het heerlijk wegleest. De twee kanten worden goed belicht zodat je beide begrijpt en je mee kunt leven met de personages. De duistere magie waarvan de herkomst een raadsel is zorgt voor de nodige spanning.

Ik heb genoten van dit bijzondere verhaal en wacht dan ook ongeduldig op het tweede deel!

Hartjesbeoordeling:

Cover:

Verhaal:

Schrijfstijl:

Terug naar overzicht