Patty leest Mijn hart en andere zwarte gaten

Mijn hart en andere zwarte gaten – Jasmine Warga

De zestienjarige nerd Aysel is geobsedeerd door het plannen van haar eigen dood. Met klasgenoten die continu over haar roddelen, een moeder die haar nauwelijks kan aankijken, en een vader die met een gewelddadig misdrijf hun dorp opschrikt, ziet Aysel redenen genoeg om haar leven te beëindigen.

Maar Aysel heeft een probleem: ze weet niet zeker of ze het alleen durft. Als ze op een website het forum Zelfmoordpartners ontdekt, denkt ze de oplossing te hebben gevonden. Ze vindt er Roman, een jongen die achtervolgd wordt door een familietragedie. Hoewel Aysel en Roman niets met elkaar gemeen hebben, beginnen ze deel uit te maken van elkaars leven.

Naarmate hun plan voor zelfmoord vorm krijgt, begint Aysel zich af te vragen of ze er wel mee door wil gaan. Ze zal uiteindelijk moeten kiezen: een einde aan haar leven maken of Roman ervan proberen te overtuigen om samen door te leven.

Mijn mening:

Aysel is de ik-persoon en vertelt als een feitelijk verslag het verhaal. De informatie over gebeurtenissen uit het verleden verloopt traag, maar de lezer kan al voorspellen wat er is gebeurd.
Hoewel het verhaal grotendeels voorspelbaar is, boeit het vanaf het begin. Je wilt weten waarom Aysel een einde aan haar leven wil maken.
Omdat het emotioneel geschreven is en vanuit Aysel verteld wordt, lukt het je om je voor te stellen dat ze dood wil. Hoewel vrij snel duidelijk is dat in ieder geval een van de twee ‘zelfmoordpartners’ zal gaan twijfelen aan het plan, weet je niet of dat betekent dat het goed eindigt.
Roman en Aysel groeien door het verhaal heen naar elkaar toe en de karakters ontwikkelen zich. Het verhaal zelf is aangrijpend en goed geschreven. Het boek leest vlot en ondanks het beladen en zware onderwerp is het vrij humoristisch geschreven.

Helaas volgen bepaalde gebeurtenissen en de omslag in Aysel elkaar een beetje snel op waardoor het verhaal de nodige diepgang mist. En dat is jammer, want verder is het een bijzonder boek over een onderwerp dat wat mij betreft veel vaker besproken zou moeten worden. Ondanks dat het verhaal de diepgang mist die ik graag in dit soort boeken zie is het een aangrijpende en realistische YA debuutroman.

In het nawoord geeft de auteur aan dat er voor mensen met depressie vaak een lange weg naar herstel is. Achter in het boek staan adressen met hulpinstanties.

Hartjes beoordeling:

Cover: 

Verhaal: 

Schrijfstijl: 

Terug naar overzicht