Patty leest P.I.D

P.I.D – Bronja Hoffschlag

1967. Nadat de achttienjarige Thomas Fremont een nieuwe foto van de Beatles ziet, raakt hij ervan overtuigd dat Paul McCartney om het leven is gekomen en vervangen door een bedrieger. Met ieder album dat verschijnt stapelen de aanwijzingen die hij ontdekt in de covers en liedteksten zich op, maar niemand hoort of ziet wat voor Thomas zo overduidelijk is. Hij besluit de waarheid aan het licht te brengen, een keuze met verstrekkende gevolgen.

1999. Beth denkt nog vaak terug aan de nacht, waarop haar enige zoon verdween. Thomas kwam nooit meer thuis. Dertig jaar heeft ze berust in het feit dat ze hem nooit meer zal zien, totdat ze in een kastje van haar man, Robert, een stapel documenten vindt en ontdekt wat Robert al die jaren angstvallig voor haar heeft verzwegen. Beth neemt een beslissing: ze moet en zal haar zoon terugzien. Hoe dan ook.

Mijn mening:

Nadat ik “Snuff” had gelezen kon ik niet wachten om deze nieuwe roman van Bronja te pakken te krijgen. Bronja heeft een geheel eigen schrijfstijl die ik bijzonder prettig vind om te lezen.
Hoewel P.I.D een heel ander boek is dan Snuff werd ik vanaf de eerste bladzijde weer gegrepen door het verhaal. Ik had weleens gehoord van de theorie dat Paul McCartney niet meer in leven zou zijn, maar heb me er nooit echt in verdiept. Maar de manier waarop Bronja deze theorie uit de doeken doet en het hele verhaal eromheen hebben mij echter ontzettend nieuwsgierig gemaakt. Ik betrapte mezelf erop dat ik zelfs een beetje onderzoek ging doen via internet. Bronja laat je geloven dat het meer is dan een theorie en dat is knap!

Het verhaal zelf zit sterk in elkaar, de karakters zijn levensecht en ik had het boek dan ook al snel uit. Hoewel ik het verhaal niet echt spannend vond, wilde ik toch niets liever dan het zo snel mogelijk uitlezen. De twee afwisselende verhaallijnen (vroeger en nu) lopen prachtig in elkaar over en worden goed afgewisseld. Normaal gesproken ben ik hier niet zo van, ik heb altijd de neiging om door te bladeren tot ik weer verder kan waar ik gebleven was. Dat had ik bij dit verhaal helemaal niet.
Wat ik ook heel bijzonder vind is Bronja’s benadering van een van de karakters die eigenlijk over de hele wereld beroemd en vooral berucht is. Je leert hem doormiddel van het verhaal net op een andere manier ‘kennen’ en gaat hem zien als een persoon.

P.I.D is een roman die je aan het denken zet, je misschien zelfs een beetje achterdochtig maakt. Maar bovenal is het een verhaal over vriendschap en hoe kleine dingen een mensenleven kunnen beïnvloeden. Een echte aanrader!

Hartjes beoordeling:

Cover: 

Verhaal: 

Schrijfstijl: 

Terug naar overzicht