Patty leest Pokerface

Pokerface –Buddy Tegenbosch

Er zijn goede mensen en er zijn slechte mensen.
Mensen die stelen, liegen en bedriegen zijn slechte mensen.
Goede mensen liegen en bedriegen niet.
Goede mensen stelen niet.
Ik ben een goed mens.
Sem is mijn naam; ik steel, lieg en bedrieg.

Mijn mening:

Dit is een prima voorbeeld van een boek dat ik heb uitgekozen op de cover. Er staan namelijk ijshockeyschaatsen op en ik ben dol op ijshockey. Ook de korte achterflaptekst sprak me direct aan.

Het boek vertelt het verhaal vanuit de zestienjarige Sem, een jeugdspeler van een ijshockeyteam die tot zijn grote vreugde samen met zijn beste vriend gevraagd wordt om mee te trainen met het eerste om te zien of hij goed genoeg is. Sem is vastberaden om te slagen, niet in de minste plaats vanwege Julia, het meisje waar hij verliefd op is. Hij komt er al snel achter dat trainen en spelen in het eerste erg zwaar is. Gelukkig wordt hij geholpen door zijn nieuwe teamgenoot Dave.

Dave moedigt Sem aan, geeft hem pep om de trainingen door te komen, neemt hem mee uit en laat hem kennismaken met pokeren. Al snel blijkt dat Sem aanleg heeft voor het kaartspel, hij is goed in het doorzien van bluf en maakt winst. Maar dan komt er een einde aan zijn beginnersgeluk en Sem komt dik in de schulden bij de verkeerde mensen. Opnieuw weet Dave raad en haalt Sem over om een “klusje” voor hem te doen. Ondertussen vervreemd Sem steeds meer van zijn vrienden, familie en van Julia. De vraag is dan ook of het Sem nog lukt om uit de problemen te komen.

Een spannend verhaal dat goed beschrijft hoe gemakkelijk het is om af te glijden, te gaan liegen en bedriegen. Het leest gemakkelijk weg en bevat een aantal plottwists die je weliswaar misschien aan ziet komen, maar toch het verhaal geloofwaardig maken.

Het is duidelijk dat de schrijver zich heeft verdiept in de regels voor ijshockey en poker, al had er van mij nog wel meer ijshockey in mogen zitten. Maar ja, ik ben dan ook fan van deze sport. 😉

Pokerface leest makkelijk weg, het hoofdpersonage is aansprekend en het verhaal spannend. Het komt nog maar zelden voor dat ik een boek in een dag uitlees, maar met Pokerface had ik er daar geen enkel probleem mee.

Hoewel het boek duidelijk gericht is op lezers vanaf een jaar of 12/ 13, is het ook echt boeiend voor de wat oudere lezers. Een aanrader!

Hartjes beoordeling:

Cover: 

Verhaal: 

Schrijfstijl: 

Terug naar overzicht