Patty leest Revival

Revival – Stephen King

In een klein dorpje in New England, een halve eeuw geleden, valt een schaduw over een jongetje dat met zijn soldaatjes speelt. Jamie Morton kijkt op en ziet een indrukwekkende man: de nieuwe dominee, Charles Jacobs. Al snel vormen ze een sterke band, gebaseerd op hun gedeelde interesse voor experimenten en elektriciteit.

Decennia later leeft Jamie een nomadisch rock & roll-kroegleven en is hij verslaafd. Dan komt hij Jacobs weer tegen, met verstrekkende gevolgen voor beide mannen. Hun verbond wordt een pact dat zelfs de duivel niet had kunnen bedenken, en Jamie ontdekt dat het woord revival veel betekenissen heeft…

Mijn mening:

Vanaf mijn tienerjaren ben ik een groot Stephen King fan. Boeken zoals Cujo, Christine, Het, De Shining, Dodenwake en heel veel anderen heb ik verslonden! Ik hou van de schrijfstijl, kan huiveren bij de gruwelijkheden en ben dol op het duistere. Uiteraard kon ik Revival dan ook niet laten liggen. Een duister verhaal over verslaving, geloof, muziek en leven na de dood. Dat belooft wat!

Het verhaal begint interessant: de zesjarige Jamie Morton ontmoet Charles Jacobs, de nieuwe jonge predikant van het dorpje. De dominee blijkt geobsedeerd te zijn door elektriciteit en doet daarmee allerlei experimenten. Maar nadat zijn gezin door een ongeluk om het leven komt, verliest hij zijn geloof en moet vertrekken. Vervolgens verloopt het verhaal tergend langzaam. Nou ben ik van King wel gewend dat hij veel aandacht aan de opbouw en de uitwerking van zijn verhalen schenkt, maar dit was toch echt teveel van het goede. Mooi geschreven, maar het werd langdradig en zelfs saai.

Er is even een opleving wanneer Jamie de predikant weer tegenkomt als hij radeloos en verslaafd is. Charles vertoont op kermissen elektrische trucjes en Jamie raakt door hem geïntrigeerd. De wisselwerking tussen deze personen is interessant en je leest door omdat je wilt weten waar het naartoe zal gaan. Maar hoewel het plot, dat tegen het einde komt, goed is uitgewerkt, sloeg ik het boek met een beetje ontevreden gevoel dicht. Het verhaal verloopt moeizaam, wordt nergens echt spannend en de climax waar naartoe wordt gewerkt blijft uit. Onrealistisch en zonder de typische duisternis waar deze schrijver om bekend staat.

Ik ben beter gewend van Stephen King…

Hartjes beoordeling:

Cover: 

Verhaal: 

Schrijfstijl: 

Terug naar het overzicht