Patty leest Solo’s Zwerftocht

Solo’s Zwerftocht – Joy Smith Aiken (Favoriet!)

Het jonge katje Solo, geboren in een gemeenschap van verwilderde katten, heeft een prachtige witte vacht en helgroene ogen. Als zijn moeder op een nacht niet naar het nest terugkeert, is Solo verbijsterd van verdriet. Honger en kou dwingen hem tenslotte zijn veilige hol te verlaten en het gezelschap van de andere katten op te zoeken.
Zij waarschuwen de onervaren Solo voor de duizend-en-één gevaren die op de loer liggen. Want vooral de ‘Eigenaren’, boosaardige wezens die op hun achterpoten lopen, vormen een altijd aanwezige bedreiging. Zij zetten klemmen, strooien vergif en vernietigen de kattenholen.
Onder het wakend oog van de ‘Oude’, een profeet onder zijn soortgenoten, groeit Solo op tot een krachtige, slanke roofkater. Hij is zich niet bewust van zijn voorname uitstraling en van zijn speciale, mystieke gaven …. Tot de methodes van de gevreesde Eigenaren voor de gehele kattengemeenschap fataal dreigen te worden.
Dan is voor Solo de tijd aangebroken om het leiderschap op zich te nemen en zijn kattenvolk voor verdere vernietiging te behoeden.

Mijn mening:

Dit boek heb ik denk ik wel een keer of twintig gelezen, het is absoluut een van mijn favoriete verhalen. Ik hoor van velen dat het verhaal is geschreven in de traditie van Waterschapsheuvel (die ik zelf ook heb en meerdere malen heb gelezen), maar ik vind zelf dit boek beter omdat de Waterschapsheuvel voor mij af en toe een tikkeltje hoogdravend is en ook iets te ver gezocht op bepaalde gebieden. Bovendien heb ik persoonlijk meer met katten dan met konijnen. 😉

Het verhaal van Solo is geschreven op een manier waardoor je intens kan meeleven met deze jonge kater en zijn vrienden. De karakters van katten, hun eigenschappen en mogelijkheden worden duidelijk beschreven en zorgen ervoor dat ze tot leven komen. De avonturen die worden beschreven in het boek zijn spannend, realistisch en soms emotioneel.
Milieuvervuiling, geweld, en de verwording van de vrije natuur door de technische vooruitgang zijn allemaal bouwstenen van dit verhaal. De mens komt er bekaaid vanaf, zwerfkatten zijn vrij en willen dat ook blijven. Ook de bijzondere zintuigen die een kat volgens velen bezit komen uitgebreid aan bot en geven het verhaal een vleugje mystiek mee. De schrijfster weet je een heel boek lang te boeien en heeft een prettige schrijfstijl. Door het verhaal heen wordt er gebruik gemaakt van woorden in het “kats”, die het extra beleving geven. De verklaring van deze woorden zijn prima uit de tekst te halen, maar achterin zit ook een verklarende woordenlijst.

De eerste keer dat ik dit boek las was ik nog vrij jong. Het is een prima boek voor kinderen vanaf ongeveer 12 jaar, maar er is een filosofisch tweede niveau voor volwassenen ingebouwd waardoor het ook zeer geschikt is voor oudere lezers. Ik vind het erg jammer dat er niet meer boeken van deze schrijfster zijn.

Een absolute aanrader voor iedereen die van spannende, avontuurlijke en bijzondere verhalen houdt met dieren in de hoofdrol!

Hartjes beoordeling:

Cover: 

Verhaal: 

Schrijfstijl: 

Terug naar overzicht