Patty leest Syndroom

Syndroom – J. Sharp

HIJ IS OVERAL…
Hoe vind je iemand die volgens anderen niet bestaat?
Na een ongeluk ligt Peters moeder in een coma en is zijn vader niet meer de man die hij vroeger was. Hierdoor is Peter genoodzaakt te stoppen met school, te gaan werken en de verzorging van zijn zusje op zich te nemen. Als hij haar op een dag ophaalt uit school en ze naar een winkelcentrum rijden, gebeurt het ondenkbare. Ze worden achtervolgd. En de achtervolger is niet van deze wereld…
Als ze even later een kledingwinkel binnenstappen, overtuigt Peter zichzelf ervan dat de achtervolging een hallucinatie was. Maar als zijn zusje het pashokje in verdwijnt en er niet meer uitkomt, wordt hem al snel duidelijk dat er iets vreselijk mis is. Zeker als niemand zich haar nog kan herinneren. Zelfs zijn vader beweert geen dochter te hebben. Het is alsof ze nooit heeft bestaan…

Mijn mening:

Na een auto-ongeluk ligt de moeder van Peter in coma. Omdat zijn vader aan de drank is gegaan, stopt peter met school en neemt hij de zorg voor zijn elfjarige zusje Aisha over.
Op een dag haalt hij Aisha op en gaat met haar winkelen. Tijdens de rit lijken ze achtervolgd te worden door een oude truck die bestuurd wordt door een man die niet van deze wereld lijkt te komen, een lijkbleke man met witte dreadlocks.
Plots zijn Peter en Aisha bij het winkelcentrum en de achtervolging lijkt een hallucinatie geweest te zijn. Maar is dat wel zo?
Peter probeert het vreemde voorval van zich af te schudden maar raakt in paniek wanneer Aisha verdwijnt uit het pashokje en niemand zich kan herinneren dat ze bij hem was in de winkel.

Hierna volgen onverklaarbare gebeurtenissen elkaar razendsnel op. Niemand uit kan zich Aisha herinneren, het is alsof zij nooit heeft bestaan! Vanaf dat moment gunt de man met de witte dreadlocks Peter geen moment rust meer. Wie is hij? Wat is de waarheid? En waar is Aisha gebleven? Peter belandt in verschillende werelden tot hij niet meer weet wat de werkelijkheid is.

Syndroom is een verhaal dat je vanaf de eerste bladzijde grijpt en je meesleurt naar vreemde werelden en in de gedachten van iemand die langzaam gek lijkt te worden. Tijdens het lezen vroeg ik me regelmatig af of wat ik las nou echt gebeurde, een droom/ nachtmerrie was of dat er misschien iets bovennatuurlijks speelde. Verder lezen zorgde af en toe voor een “Aha” of “Hé!” momentje, maar nog veel vaker werd ik alleen maar meer in verwarring gebracht.

Meeleven met het hoofdpersonage is makkelijk, je voelt zijn paniek en angst duidelijk van de bladzijden afspringen en je hoopt dan ook dat hij zijn zusje vindt en weet te ontsnappen aan de werelden waar de man met de dreadlocks de controle lijkt te hebben.
De andere personages komen minder tot leven, al vind ik dat met een boek als dit ook niet echt van belang. Het gaat meer om het verhaal en de gebeurtenissen.

Meer moeite had ik af en toe met de verschillende “werelden” waar Peter in terecht komt. Bizar is prima, angstaanjagend nog beter, maar ik kreeg soms wel het idee dat de schrijver misschien iets te veel ideeën had waardoor ze niet allemaal even goed uit de verf zijn gekomen. Dit zorgt voor een beetje rommeligheid waardoor ik uit het verhaal werd gehaald en het boek tussendoor even heb weggelegd. Toch wilde ik graag weten hoe het verhaal verder gaat en vooral hoe het afloopt.
Hierin werd ik niet teleurgesteld, het verhaal eindigt op een manier die ik zeer zeker kan waarderen!

Syndroom is een boek dat ik, voornamelijk vanwege het mysterie, niet snel nog eens zal oppakken, maar heeft wel een verhaal dat zorgt voor een grote dosis leesplezier, spanning en vraagtekens en daar houd ik van.

Een boek die liefhebbers van suspense thriller zeker kan boeien en bekoren!

Hartjesbeoordeling:

Cover: 

Verhaal: 

Schrijfstijl: 

Terug naar het overzicht