Patty leest Toevluchtsoord

Toevluchtsoord – Anthonie Holslag

Het Adirondackgebergte, in de staat New York: een prachtige omgeving en een geliefde vakantielocatie.

De blokhut is al jaren een toevluchtsoord voor de vriendengroep: Maude, Lars, Jennifer, Jonathan, Megan, Jeffery en Jack. Bevriend sinds de middelbare school, ondertussen allemaal hun eigen weg gegaan, maar in die hut maakt de afstand in hun dagelijks leven niet meer uit. Daar zijn ze weer terug in hun tienertijd, al is het maar voor even.
Dit jaar is echter anders. Vriendschappen die oprecht leken, krijgen een andere betekenis. Onderlinge verschillen verbreden zich. De televisie vertoont beelden die zowel choquerend als afschuwelijk zijn en ver van hun hut staat de wereld op instorten. Terwijl zij hun tienerjaren herleven, brokkelt al het bekende langzaam af.

Is de hut nog steeds een toevluchtsoord? Of is het hun gevangenis geworden?

Mijn mening:

Toevluchtsoord is opgebouwd uit vijf akten en begint met een aantal vreemde gebeurtenissen wanneer de zeven vrienden zich opmaken voor hun jaarlijkse minivakantie in de blokhut.
Al gauw breekt echter de hel los. Op de slecht functionerende televisie in de hut zien de vrienden hoe gewone mensen schijnbaar uit het niets agressief worden en elkaar beginnen aan te vallen.
De omschrijvingen van deze gedragingen doen denken aan zombies, zeker omdat het overdraagbaar lijkt te zijn via een beet. Het duurt niet lang of de vreselijke gebeurtenissen bereiken ook de hut waar de vriendengroep zich schuilhoudt en een van hen blijkt hier meer over te weten…

Anthonie heeft een fijne schrijfstijl en beschrijft doormiddel van flashbacks hoe de vriendengroep tot stand is gekomen. Hij richt zich hierbij voornamelijk op Maude en Jack zodat deze personages beter uit de verf komen. De rest van de groep blijven vrij oppervlakkig en dat is jammer.
Hoewel het thema van dit verhaal niet bijster origineel is, vind ik wat erachter steekt wel goed gevonden. Dit zorgt ervoor dat Toevluchtsoord zich toch wat onderscheid van andere horrorverhalen.
Horror ja, want hoewel er ‘psychologische thriller’ op de kaft staat is het naar mijn mening toch echt meer een horrorverhaal, misschien een beetje uit de sci-fi hoek.
Wat mij betreft had het boek wat dikker gemogen zodat verschillende aspecten wat meer uitgewerkt hadden kunnen worden en ik nog wat langer door had mogen lezen.

Een fijn boekje om te lezen als je van soepel geschreven horror en spanning houdt!

Hartjes beoordeling:

Cover: 

Verhaal:

Schrijfstijl:

Terug naar overzicht