Schrijven is… Plannen!

Om maar meteen met de deur in huis te vallen; ik ben van nature een vreselijke planner. Ik ben vlug afgeleid door allerlei zaken, heb over het algemeen de concentratie van een kolibrie en ben erg impulsief. Karaktertrekken die je niet goed kunt gebruiken als je moet plannen.

En toch zul je als schrijver wel moeten.

Denk bijvoorbeeld aan deadlines, je verhaal uitdenken zodat er geen enorme plotholes ontstaan, boekpresentaties, signeersessies en ga zo maar door.

Meestal lukt het me wonderwel om me aan deadlines te houden, ik heb mezelf aangeleerd om voor mijn werk een ruime planning te hanteren en dingen af te ronden voordat ik echt aan iets nieuws begin.

Soms gooien omstandigheden echter roet in het eten.

Helaas heb je niet altijd de controle over wat er om je heen gebeurt en op dit moment verlopen een aantal dingen in mijn leven op zijn zachtst gezegd nogal rommelig. Dat zorgt ervoor dat het in mijn hoofd ook nogal een chaos is en ik een week bij een deadline heb geteld die er niet was. Op zo’n moment kan ik behoorlijk in paniek raken.

Om de deadline dan toch te halen zit er niks anders op dan extra gas te geven wat betekent dat ik ook ’s avonds nog aan het werk moet.

Laat aan het werk

Gelukkig is het allemaal gelukt! (Ik heb hulp gehad van een paar hele lieve mensen, anders was ik waarschijnlijk in paniekmodus blijven hangen en zou er niks van terecht zijn gekomen.)

Dankjewel Danny en Marco, dankzij jullie is de hardcover van Het Zwarte Kristal onderweg! (je kunt het boek HIER alvast voorbestellen 🙂 )

De hardcover van Het Zwarte Kristal komt eraan!

Als je werkt met deadlines is een goede planning dus onontbeerlijk. Zorg er dus voor dat je ruim op tijd in kaart brengt wat je moet doen om de deadline te halen en hoeveel tijd je daarvoor denkt nodig te hebben. Tel daar altijd extra tijd bij op, want soms komt er iets tussen of duurt iets langer dan je van tevoren had gedacht. Verder is het belangrijk om ruim op tijd te beginnen. Wacht niet tot het laatste moment, nogmaals; je weet niet wat ertussen kan komen. Je kunt beter eerder klaar zijn dan te moeten stressen op het laatste moment. (trust me, ik spreek uit ervaring)

Wat ook kan helpen om jezelf zover te krijgen dat je daadwerkelijk ergens aan begint (en, nog belangrijker; het ook afmaakt) is jezelf een beloning beloven voor als je klaar bent. Denk bijvoorbeeld aan een dagje of middagje relaxt helemaal voor jezelf, een nieuw boek kopen of een uitje.

Op die manier wordt het makkelijker om dingen aan te pakken in plaats van ze uit te stellen.

Liefs, Patty

Over Just Patty

Just Patty is a Dutch author who writes Fantasy and Poetry. She models and photographs and has a curious spirit.
Dit bericht werd geplaatst in patty van delft, schrijfster, writerslife en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.