Schrijven is… Research!

Het maakt niet uit of je nu een realistisch verhaal schrijft of werkt aan een fantasy roman, vaak is research een onderdeel van je schrijfproces. Je verhaal moet namelijk wel kloppen!

Soms kun je uit eigen ervaringen schrijven, maar als er in jouw verhaal elementen zitten waar je minder verstand van hebt, is het belangrijk om uit te zoeken hoe het nou precies zit voordat je het op papier zet. Ook kan research helpen als ondersteuning, feiten checken of gewoon om ideeën op te doen.

Voor Terras Altas ben ik me bijvoorbeeld meer gaan verdiepen in Steampunk, de werking van stoommachines in het algemeen en uitvindingen uit vroegere tijden die nooit het levenslicht hebben gezien.

Natuurlijk kun je Google gebruiken voor je research, maar aangezien we nooit alles kunnen geloven dat op het internet staat (en boeken natuurlijk gewoon fantastisch zijn) moet je niet vergeten dat er over bijna alle onderwerpen ook vaak prachtige boeken geschreven zijn.

Bovendien is het ook wel eens fijn om achter de computer weg te zijn.

Is er een specifiek onderwerp waar je meer informatie over wilt hebben of heb je gerichte vragen? Zoek dan iemand op die hier meer verstand van heeft. Door gesprekken aan te gaan met mensen die ervaringsdeskundige zijn op een gebied, of werken in een bepaalde sector, kun je veel te weten komen. Let in deze gevallen vooral ook op de emoties die het onderwerp met zich meebrengt, elk verhaal heeft tenslotte emotie nodig.

Maar denk eraan dat je feiten altijd dubbel checkt en niet van één bron uitgaat.

Buitenshuis vind je vaak ook informatie en inspiratie waar je wat aan hebt. Denk bijvoorbeeld aan tentoonstellingen of musea over het onderwerp waar je meer van wilt weten.

En schrijf je over de natuur? Ga er dan eens lekker op uit om verse boslucht of de geur van de zee op te snuiven! Zo fris je je geheugen op en ben je er tegelijkertijd even uit zodat je daarna met hernieuwde energie weer kan gaan schrijven.

De glooiende heuvels van Schotland hebben voor mij bijvoorbeeld de basis gelegd voor het landschap van Drägan Duma.

Research is dus meer dan alleen het internet afstruinen of met je neus in de boeken zitten!

Liefs, Patty

Over Just Patty

Just Patty is a Dutch author who writes Fantasy and Poetry. She models and photographs and has a curious spirit.
Dit bericht werd geplaatst in blog, informatie, patty van delft, schrijfster, schrijven is, Terras Altas en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.