Schrijven is… Thuiswerken!

Als auteur werk ik eigenlijk altijd thuis, behalve wanneer ik op pad ga voor evenementen en signeersessies. Nu het coronavirus Nederland in zijn greep houdt, zijn er veel mensen verplicht om thuis te werken die dit niet gewend zijn. Voor jullie schrijf ik deze column met tips.

Thuiswerken is voor veel mensen een uitdaging. Op het eerste gezicht lijkt het erg relaxed om lekker in je eigen huis aan de slag te gaan. Dat kan zeker zo zijn, maar je moet wel rekening houden met een aantal valkuilen. Zoals bijvoorbeeld het gevaar dat je aan een stuk doorwerkt zonder pauze te nemen. Of dat je juist steeds wordt afgeleid door andere leden van jouw gezin, social media, telefoontjes, huisdieren enz. Ook kan de eenzaamheid je parten gaan spelen als je normaal gesproken met meerdere mensen op een kamer of kantoor werkt.

Een aantal tips over hoe je zo prettig mogelijk kunt thuiswerken in deze tijd.

Zorg voor een goede werkplek.

Aan de keukentafel of met je laptop op de bank lijkt misschien een goed idee, het is het zeker niet! Het is belangrijk om een werkplek te creëren waarbij je let op de volgende punten: een bureau of tafel op de juiste hoogte, een goede stoel, voldoende licht en, als het even kan, een rustige omgeving waar je je goed kunt concentreren.

Een goede werkplek is erg belangrijk

Maak onderscheid tussen werktijd en vrije tijd.

Stel uren voor jezelf vast die je aan je werk besteed en las tussendoor pauzes in. Tijdens deze pauzes ga je weg van je werkplek (dus geen broodjes aan je bureau eten!). Neem even de tijd om te bewegen, doe bijvoorbeeld rek- en strekoefeningen om je spieren de kans te geven zich te ontspannen. Ga even naar buiten, tuin of balkon is prima, en haal een frisse neus.

Even een frisse neus halen!

Kleed je aan, doe alsof je de deur uit moet.

Lekker in je kloffie achter de computer, heerlijk! En voor een dag of twee kan dat ook helemaal geen kwaad. Maar toch is het beter om net te doen alsof je echt naar je werk gaat en dus te douchen en aan te kleden voordat je aan het werk gaat. Wanneer de werktijd erop zit kun je je relaxkleding weer aantrekken. Dit helpt ook weer om onderscheid te maken tussen werk- en relaxtijd.

Sporten kan ook gewoon thuis!

Beweeg!

Neem de tijd om voor het werk, tijdens de pauze of na het werk even goed te bewegen. Dit kun je ook gewoon thuis doen, er staan genoeg video’s op YouTube die je hierbij kunnen helpen. Bewegen is belangrijk, zeker wanneer je normaal gesproken naar je werk fietst of gewend ben de sportschool in te duiken wanneer je klaar bent met werken. Laat dit niet versloffen, je lichaam heeft dit nodig.

Onderhoud contacten.

Thuiswerken kan er eenzaam zijn. Las daarom belafspraken of skype-overleggen in met collega’s, zelfs wanneer dit voor het werk niet hoeft. Soms is het prettig om elkaar even op de hoogte te houden over waar je mee bezig bent.

Samen werken.

Vooral mensen die gewend zijn om alleen te werken, zoals ik, kan het een uitdaging zijn wanneer je plots met z’n tweeën of zelfs met het hele gezin thuiswerkt. Ook hiervoor weer een aantal tips.

Gezellig samen aan het werk 🙂

Zorg voor een eigen plek.

Je eigen space is belangrijk. Geef elkaar de ruimte en laat ieder zijn of haar eigen ding doen.

Negeer elkaar niet.

Je zit nu eenmaal met elkaar opgescheept, of je dat nou leuk vindt of niet! 😉 Negeer elkaar dan ook niet, neem tussendoor even de tijd om een praatje met elkaar te maken en koffie of thee te drinken. Op dit moment ben je toch een soort collega van elkaar.

Neem samen pauze.

Belangrijk om de onderlinge relatie goed te houden; maak ook tussendoor even tijd voor elkaar. Eet een broodje, praat met elkaar of beweeg even samen.

Maak duidelijke afspraken.

Spreek samen af welke tijden je werkt en wanneer er tijd is om samen of alleen te relaxen.

Denk ook aan het huishouden, nu je beide thuiswerkt kun je dit gemakkelijk verdelen. (De één zorgt voor de lunch, de ander voor het avondeten enz)

Verdeel ook de taken die betrekking hebben tot de kinderen, wie helpt ze wanneer met hun schoolwerk? Wie mogen ze op bepaalde tijden storen? Wie gaat er wanneer een spelletje met ze doen? Wanneer moeten ze even iets voor zichzelf doen? Ook kun je kinderen meer betrekken bij de taken in huis, geef ze wat meer verantwoordelijkheden en wees vooral duidelijk en consequent.

Heel veel succes met thuiswerken!

Liefs, Patty

Over Just Patty

Just Patty is a Dutch author who writes Fantasy and Poetry. She models and photographs and has a curious spirit.
Dit bericht werd geplaatst in informatie, patty van delft, schrijfster, schrijven is, writerslife en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.