Schrijven is… Deadlines halen!

Of het nu gaat om een deadline voor jezelf of een die je van derden opgelegd krijgt, vaak is er een bepaalde tijdspanne waarin iets af moet zijn. Jij of jouw uitgeverij wil bijvoorbeeld graag dat een boek beschikbaar is op een release datum of voor een bepaalde periode.

Dat betekent ook dat het manuscript voor die tijd de laatste redactie heeft ondergaan, in het juiste bestand is opgemaakt en met cover en al naar de drukker kan. Alleen dan is een releasedatum haalbaar.

Sommige auteurs vinden het prettig om met een deadline te werken, maar het kan ook lastig zijn. Schrijven is tenslotte een creatief proces en creativiteit laat zich niet altijd dwingen. Er zijn bijvoorbeeld dagen dat er, hoe hard je ook probeert, er gewoon niks uit je handen komt. Dit moet je als auteur incalculeren wanneer je de deadline vaststelt. Zorg er dus voor dat je een ruime planning maakt waarin eventueel tijd is voor dit soort dagen.

Om te zorgen dat je geen tijd verliest op dagen waarin je hoofd even niet naar schrijven staat, kun je je bezighouden met andere zaken die met jouw boek te maken hebben. Maak bijvoorbeeld promotiemateriaal, verzin iets voor social media, benader alvast mensen voor een blogtour enz.

Veel tijd achter het toetsenbord om de deadlines dit jaar te halen!

Er zijn genoeg dingen te verzinnen die je toch moet doen en die je dan nu alvast kunt afstrepen.Op die manier hoopt het werk zich niet op, zelfs niet als je een dag minder inspiratie hebt.

Ik heb inmiddels aardig wat deadlines op mijn lijstje staan dit jaar. Gelukkig kan ik er al twee afstrepen: Terras Altas is herschreven met het commentaar van de proeflezers en ligt inmiddels bij de uitgeverij voor Het Oordeel.

Drägan Duma – De Vergeten Verhalen is helemaal af en kan binnenkort naar de drukker.

Illustraties maken voor de bundel

Maar ik hoef me voorlopig nog niet te vervelen! Ik ben druk bezig met de hardcover van Een Onbreekbare Band, de cover voor Terras Altas en zodra ik Terras Altas – Puur Wit terugkrijg van de uitgeefster zal daar vast ook nog wat aan gepoetst moeten worden voordat het klaar is om naar de drukker te gaan.

Zo gaat de bundel eruitzien!

Het belangrijkste om je deadlines te halen is dus een goede planning. Ga van tevoren even zitten om te bepalen hoeveel tijd je voor een bepaalde opdracht nodig hebt en tel daar enkele uren bij op. Werk op vaste tijden aan de projecten waarvoor je een deadline hebt en vergeet niet om tussendoor te ontspannen!

Liefs, Patty

Over Just Patty

Just Patty is a Dutch author who writes Fantasy and Poetry. She models and photographs and has a curious spirit.
Dit bericht werd geplaatst in Drägan Duma, informatie, patty van delft, Puur Wit, schrijven is, Terras Altas, writerslife en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Schrijven is… Deadlines halen!

  1. Patty, So, “Drägan Duma – The Forgotten Stories is completely finished and can soon be sent to the printer”!!! AND, “I am busy with the hardcover of An Unbreakable Band, the cover for Terrace Altas and as soon as I get Terrace Altas – Pure White back from the publisher, it will probably have to be cleaned up before it is ready to go to the printer.” It’s difficult even keeping up with all you are about!!! My best wishes for everything you “touch” & caring love that all goes well! Phil

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.