Steampunk Saturday: Uitvindingen, wapens en voorwerpen

In de komende weken zal ik, in aanloop naar de verschijning van Terras Altas – Puur Wit deze zomer, jullie meenemen in de fantastische wereld van Steampunk.

Een Steampunk Laptop

Uitvindingen

Uitvindingen zijn een zeer groot onderdeel van Steampunk. Zowel voorwerpen en vervoersmiddelen die nooit hebben bestaan als dingen die wel bestaan, maar net wat anders werken dan ze nu doen. (We hebben het hier tenslotte over een alternatieve realiteit.) 🙂

Voertuigen die je vaak tegenkomt in Steampunkverhalen zijn de onderzeeër, de stoomtrein (hoe kan het ook anders) en de zeppelin.

Voertuigen die je vaak tegenkomt in Steampunkverhalen zijn de onderzeeër en de zeppelin.

Willen vliegen is natuurlijk altijd een grote droom van de mens geweest, dit zie je ook terug in oude ontwerpen voordat het eerste vliegtuig werd uitgevonden. Dit is in de Steampunk sub-culture niet anders. (klik om te vergroten)

Dingen die je vaak terug ziet komen binnen het genre zijn bijvoorbeeld klokken, raderen en octopussen. Maar waarom is nou juist de octopus een soort mascotte binnen Steampunk? Natuurlijk omdat het boek 20.000 mijlen onder zee van Jules Verne van grote invloed is geweest op dit genre en er in dat verhaal zeer grote octopussen voorkomen. Maar ook bijvoorbeeld omdat een octopus een zeer inventief dier is en daar draait het in het genre natuurlijk ook om. En in de 19e eeuw was de octopus een symbool van de industriële revolutie en spoorwegen. Een perfecte mascotte dus!

Verder is DIY een groot onderdeel van het Steampunk genre en daar horen ook uitvindingen bij. (klik om te vergroten)

Wapens

In de meeste fantasy verhalen, en Steampunk is daar geen uitzondering in, is er een of andere strijd aan de gang. Bij een strijd horen natuurlijk wapens, fysiek of magisch, en ook daarmee kun je binnen dit genre heel veel kanten op. Zwaarden, bijlen, bogen, pistolen, het mag allemaal. Wel zijn deze dan vaak aangepast met technische snufjes om ze meer “Steampunk” te maken of werken ze net even anders dan ze normaal zouden doen.

In principe kan dus alles: van slagwapens tot pistolen, ouderwets of uitgebreid met allerlei snufjes. (klik om te vergroten)

Voorwerpen

Op festivals, beurzen en internet kun je heel veel leuke voorwerpen vinden. En als je handig bent maak je ze gewoon zelf! Veel bestaande voorwerpen kun je “pimpen” zodat ze binnen het Steampunk genre vallen. Dat is ook de reden dat veel Steamers zich graag bezighouden met DIY projecten. Hierover vertel ik jullie de volgende keer, maar om alvast in de stemming te komen heb ik hier al wat voorwerpen geplaatst.

(klik om te vergroten)

Als schrijver kun je dus helemaal los met je creativiteit als het gaat om uitvindingen en aanpassingen aan bestaande voorwerpen zolang je de logica maar niet uit het oog verliest. Je hebt namelijk nog steeds te maken met zwaartekracht, aandrijving en dat soort dingen.

Welke uitvinding zou jij graag tot leven zien komen en welk wapen kies je als Steamer?

Liefs, Patty

Over Just Patty

Just Patty is a Dutch author who writes Fantasy and Poetry. She models and photographs and has a curious spirit.
Dit bericht werd geplaatst in informatie, patty van delft, Puur Wit, Steampunk Saturday, Terras Altas, Uncategorized en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.