Schrijven is… Recensies afwachten!

Het is een geweldige dag wanneer jouw boek in de winkels komt te liggen! Maandenlang heb je eraan gewerkt, alle puntjes op de “i” gezet en alles gegeven om het verhaal zo goed mogelijk te maken. Met behulp van de proeflezers, redacteur, coverartiest en uitgeverij is het gelukt om jouw droom los te laten op de wereld. En nu breken er spannende tijden aan… Wat zullen lezers van het boek vinden?

Voor mij is het wachten op de eerste recensies altijd vreselijk en fantastisch tegelijk. Ik ben supernieuwsgierig of mijn verhaal anderen pakt zoals het mij heeft gegrepen. Komen de karakters goed uit de verf? Zijn de twists niet te voorspelbaar? Genieten lezers van de wereld?

Het engste is dat ik heel veel van mezelf, ervaringen en gevoelens, in mijn boeken stop. En wanneer een boek dan door anderen gelezen wordt is het alsof ik een klein stukje van mijn ziel weggeef om te laten beoordelen. Heb ik mensen iets gegeven waar ze iets mee kunnen of wordt het gewogen en te licht bevonden? Bij je eerste boek is het natuurlijk extra spannend, maar ik kan je vertellen dat ik bij elk boek bijna net zo nerveus ben als bij mijn debuut.

Gelukkig heeft Terras Altas – Puur Wit tot nu toe veelal prachtige recensies mogen ontvangen en kan ik weer opgelucht ademhalen. Ik hoef nog geen andere baan te zoeken 😉

Toch weet ik dat het een kwestie van tijd is voordat er iemand voorbijkomt die het boek helemaal niks vindt. Smaken verschillen en wat de één geweldig vindt, vindt de ander vreselijk. Maar er zit een groot verschil tussen recensies waarbij de lezer aangeeft het verhaal niks te vinden vanwege persoonlijke smaak of dingen aangeeft waar je als auteur verbeterpunten uit zou kunnen halen en mensen die een slechte recensie schrijven waarbij ze een schrijver met de grond gelijk proberen te maken. Ja, helaas heb je die mensen er ook tussen zitten en dat kan flink pijnlijk zijn.

Maar hoe pijnlijk sommige recensies ook zijn, probeer er objectief naar te kijken en vraag jezelf af: Heb ik iets aan dit commentaar? Is het een kwestie van smaak of heeft de lezer goede punten waar je iets mee kan? Is de recensie geschreven om een mening te delen of puur om te trollen? Zodra je voor jezelf antwoorden hebt op die vragen, haal dan diep adem en schudt het van je af. Neem eventuele verbeterpunten mee in je volgende verhaal en laat de rest voor wat het is. Je kunt tenslotte niet de hele wereld blij maken.

Liefs, Patty

Over Just Patty

Just Patty is a Dutch author who writes Fantasy and Poetry. She models and photographs and has a curious spirit.
Dit bericht werd geplaatst in blog, informatie, patty van delft, Puur Wit, recensie, schrijven is, Terras Altas, Uncategorized, writerslife en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.