Schrijftips (deel 3)

Uitgeeftips (hiervoor ga ik er even vanuit dat je je verhaal naar een uitgeverij wilt sturen)

Tip 1: Ga aan de slag met een biografie over jezelf, een synopsis van je boek (hierin mag je zeker spoileren en ook het einde verklappen) en een opzetje voor een begeleidende brief. Hier zijn voorbeelden van te vinden, dus Google er op los en sla wat voorbeelden op. Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden.

Tip 2: Ga op zoek naar de juiste uitgeverij voor jou. Denk hierbij niet alleen aan de genres die ze uitgeven, maar ook wat hun voorwaarden zijn en of ze op dit moment manuscripten aannemen. Ook kun je kijken naar de auteurs die bij een uitgeverij in het fonds zitten. Misschien ken je wel iemand, dan kun je contact opnemen en vragen hoe zij het ervaren om bij die uitgeverij te zitten.

Tip 3: Maak een overzichtje van de uitgeverijen die je uitkiest. Zet hierin hoe ze een manuscript willen ontvangen (post, mail, hele document, eerste 50 pagina’s, lettertype enz) Selecteer een aantal (het liefst niet meer dan 5) uitgeverijen waar je jouw manuscript naartoe wilt sturen.

Tip 4: Let op! Er zijn een aantal uitgeverijen die nauwelijks aan redactie doen, verwachten dat je zelf alle promotie doet en niet in je wil investeren. Dit noemen we  ‘vanity’ uitgevers of ‘vanity press’. Deze uitgeverijen hebben een slechte naam omdat ze bijna elk boek accepteren om uit te geven en de boeken vaak nog vol fouten staan wanneer deze op de markt komen. Hier volgen een aantal aandachtspunten zodat je dit soort uitgevers kunt herkennen.

  1. Een goede uitgeverij accepteert niet snel jouw manuscript, hoe goed dit ook is. Je zult altijd moeten herschrijven en het wordt uitgebreid geredigeerd.
  2. Een slechte uitgeverij zal je vragen zelf een behoorlijk aantal boeken af te nemen “om de kosten te drukken.”
  3. Een slechte uitgeverij doet niets aan marketing voor je boek.
  4. Een goede uitgeverij zorgt sowieso dat jou boek voor de boekhandel beschikbaar is, verzorgt de opmaak, de coverartiest, laat het boek drukken en verstuurt een persbericht.

Tip 5: Voor elke uitgeverij die je hebt uitgekozen maak je het manuscript apart op zoals zij het willen. Stuur je manuscript op en zet in je overzichtje de datum zodat je in de gaten kunt houden wanneer je ongeveer een reactie kunt verwachten. (De meeste uitgeverijen vermelden dit wel)

Tip 6: Yeah! Je hebt het gedaan! Je hebt je manuscript ingestuurd! Geniet even van het moment en laat het even bezinken voordat je je op iets nieuws stort.

Tip 7: Terwijl je wacht op reactie van de uitgeverijen kun je alvast met Social Media en een website aan de slag als je dat nog niet hebt gedaan. Of schrijf alvast wat nieuwe ideeën op als je die hebt.

Tip 8: (Bijna) iedere auteur krijgt 1 of meer afwijzingen. Dat hoeft niet aan het verhaal te liggen, soms zit een uitgeverij toch al vol of past het niet helemaal bij hun fonds. Krijg je feedback van een uitgeverij op het verhaal zelf, neem dit dan te harte en leer hiervan. Je kunt die feedback gebruiken als je overal wordt afgewezen om je verhaal te verbeteren en het vervolgens opnieuw te proberen.

Tip 9: Heb je reactie van de uitgeverijen waar je jouw manuscript naartoe hebt opgestuurd en ben je overal afgewezen? Ga dan niet bij de pakken neerzitten! Neem je verhaal nog eens door, met de eventuele feedback in je achterhoofd, en ga weer herschrijven.

Tip 10: Stuur je manuscript opnieuw naar een aantal uitgeverijen of verdiep jezelf in het zelf uitgeven van je boek. Geef in ieder geval niet zomaar op!

Heel veel succes! ❤

Over Just Patty

Just Patty is a Dutch author who writes Fantasy and Poetry. She models and photographs and has a curious spirit.
Dit bericht werd geplaatst in 10 jaar, blog, informatie, patty van delft, tips, Uncategorized, writerslife en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Schrijftips (deel 3)

  1. Orinda Duyster zegt:

    Thanks voor de tips Patty, ook voor de andere tips natuulijk.

    Misschien dat dit me net the push geeft om daad werkelijk te publiceren.

    Ik hoop dat alles goed met je gaat.

    Trouwens heb je al iets in gedachten om je boeken in Engeland te promoten?

    Ik heb zojuist iemand een copie gegeven en ik kom steeds meer met mensen in aanraking die iets met fantasy hebben.

    Misschien dat we iets kunnen regelen. Ook hier in Engeland heb je veel evenementen als Elfia en Castle fest.

  2. Orinda Duyster zegt:

    Thanks voor de tips Patty, ook voor de andere tips natuulijk.

    Misschien dat dit me net the push geeft om daad werkelijk te publiceren.

    Ik hoop dat alles goed met je gaat.

    Trouwens heb je al iets in gedachten om je boeken in Engeland te promoten?

    Ik heb zojuist iemand een copie gegeven en ik kom steeds meer met mensen in aanraking die iets met fantasy hebben.

    Misschien dat we iets kunnen regelen. Ook hier in Engeland heb je veel evenementen als Elfia en Castle fest.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.