Vijf jaar special: The Road so far… deel 2

2014 werd een jaar van heel veel “eerste keren”: Mijn debuutboek, een boekpresentatie, de eerste keer dat ik als schrijfster op een fantasy-evenement mocht staan, boeken signeren, met angst en beven de eerste recensies afwachten, een award winnen, de eerste keer met lezers op de foto… Ik vond het geweldig, doodeng en de meeste dingen had ik nooit zien aankomen… (heb je deel 1 gemist? Lees het HIER)

Het boek

Na maanden van voorbereiding is het dan eindelijk zover! Het boek is zo goed als klaar, de cover is ontworpen en het contract is getekend. Op het moment dat het manuscript naar de drukker ging voelde het nog steeds onwerkelijk dat er straks een echt boek is van een verhaal dat ik heb geschreven en dat ik me straks “schrijfster” mag noemen. Ook al ben ik er maanden mee bezig geweest, is er al een website en een social mediapagina rond het boek en zijn zelfs de uitnodigen voor de boekpresentatie de deur al uit, het bleef een sprookje tot ik het boek voor de eerste keer vast mocht houden. Een onbeschrijfelijk gevoel dat ik nooit van mijn leven zal vergeten!

Zij Die Hoort is voor mij speciaal op heel veel manieren. Niet alleen is het mijn allereerste boek, maar het is ook het boek dat ik heb opgedragen aan mijn veel te vroeg overleden broer die ik nog steeds ontzettend mis. En het meest bijzondere is misschien nog wel dat ik het boek voor het eerst in mijn handen kreeg op 11 april, zijn sterfdatum, terwijl het boek eigenlijk later pas van de drukker zou komen. Alsof het zo moest zijn ❤

De boekpresentatie

Razendsnel komt dan de dag dichterbij dat je jouw boek voor het eerst de wereld in stuurt. Wij hebben gekozen om dat te doen met een boekpresentatie. Wat een bijzondere dag was dit, met vrienden en familie vieren dat mijn eerste boek uit was gekomen! En de eerste keer dat ik boeken heb gesigneerd. Ik kijk nog steeds met heel veel liefde en blijdschap terug op deze dag.

Promotie

Als er iets is waar ik nooit bij stil heb gestaan voordat Zij Die Hoort werd uitgegeven dan is het wel hoe ontzettend veel tijd en moeite er in de promotie van een boek gaat zitten. Natuurlijk helpt de uitgeverij je daarbij, maar je zult ook jezelf als schrijver op de kaart moeten zetten. Als je debuutboek uitkomt heeft namelijk nog niemand van je gehoord. (familie en vrienden niet meegerekend natuurlijk 😉 )

Ik moest dus echt aan de bak! Er moest een website, social media pagina’s en promotiematerialen gemaakt worden. Denk bij promotiematerialen bijvoorbeeld aan boekenleggers, flyers en posters. Bovendien vind ik het erg leuk om een klein cadeautje bij een boek te geven als het uitkomt. Bijvoorbeeld een sleutelhanger, een magneetje of een kettinkje.

Met de allereerste Drägan Duma poster!

Natuurlijk moet je vervolgens ook de website en de social media kanalen bijhouden. Hier ben ik inmiddels elke week een aantal uur mee bezig! Het is een ontzettend leuke manier om contact te houden met de lezers en makkelijk om informatie te delen. Er is zelfs een Drägan Duma fangroep op Facebook; een super gezellige groep waar lezers van Drägan Duma gezellig kunnen kletsen en dingen kunnen delen.

Signeren

Mijn normale handtekening is absoluut niet geschikt om mee te signeren; het is nauwelijks leesbaar en ronduit lelijk hahaha. Vandaar dat ik dus ook een “schrijvershandtekening” heb om onder het stukje te zetten dat ik in een boek schrijf als ik het signeer. Ik vind alleen een handtekening namelijk saai. De eerste keren dat ik boeken signeerde kreeg ik standaard een hoofd als een boei. Al ben ik van mezelf niet echt verlegen, ik ben ook niet iemand die van nature zich thuis voelt in het middelpunt van de belangstelling. Daar heb ik echt aan moeten wennen! Zeker omdat ik een lichte angststoornis heb vanwege PTSS. Maar ik laat me niet zomaar tegenhouden en ga desondanks gewoon naar evenementen toe.

Inmiddels heb ik zoveel boeken gesigneerd dat ik soms per ongeluk officiële documenten met mijn schrijvershandtekening onderteken hahaha! Wennen doet het eigenlijk nooit, ik vind het nog steeds heel bijzonder en ontzettend leuk als ik een boek mag signeren!

De eerste keer dat ik in een boekhandel mocht signeren zal ik ook nooit vergeten. Het is namelijk niet eenvoudig om als onbekende auteur ergens binnen te komen. Boekhandelaren kennen jou en jouw boeken niet en zien er vaak geen brood in om je een middagje in hun winkel te ontvangen. Gelukkig zijn er ook uitzonderingen zoals bijvoorbeeld de Bruna in de Bogaard, Rijswijk (ZH). De meiden die in deze winkel staan zijn enthousiast en houden van boeken. Ik was welkom en heb het ontzettend leuk gehad. Daarom vind ik het ook erg tof dat ik bij hen (in de vernieuwde winkel) op 27 april van 13:00 tot 15:00 weer aanwezig mag zijn voor een Meet & Greet! 🙂

Recensies en Reacties

Nadat Zij Die Hoort eenmaal de wijde wereld in was gestuurd begon het grote afwachten. Zouden mensen het verhaal überhaupt willen lezen? En zo ja, wat zouden ze ervan vinden? Het is vreselijk moeilijk om commentaar op je verhaal niet persoonlijk op te vatten, zeker wanneer je er zoveel van jezelf in stopt. Natuurlijk is Drägan Duma een fantasy verhaal, maar veel van de rauwe emoties, gedachten en dergelijke zijn echt. Jills nachtmerries en beschadigde vertrouwen zijn bijvoorbeeld niet uit de lucht komen vallen. Dat soort dingen maakt een verhaal levendig en realistisch, maar tegelijkertijd is het extra eng om daar commentaar op te krijgen. Gelukkig waren de recensies voor Zij Die Hoort overwegend positief en kreeg ik ontzettend leuke berichtjes van lezers!

Ook de recensie van Biblion was goed! En dat is belangrijk, heb ik inmiddels geleerd, want aan de hand van die recensie wordt het boek aangeschaft door de Nederlandse bibliotheken en het is ook de recensie die bij het boek bovenaan wordt geplaatst bij Bol.

De recensie van Biblion over Zij Die Hoort. (klik om te vergroten)

Op dit moment staat Drägan Duma – Zij Die Hoort zelfs 4,5 sterren gemiddeld op Hebban, Goodreads en Bol! 🙂

Volgende week in het laatste deel van The Road so far… kun je lezen over de eerste keer dat ik op een fantasy event aanwezig was als schrijfster, de Hebban Award en de ontwikkeling die ik persoonlijk heb doorgemaakt sinds Zij Die Hoort is uitgekomen.

Over Just Patty

Just Patty is a Dutch author who writes Fantasy and Poetry. She models and photographs and has a curious spirit.
Dit bericht werd geplaatst in Drägan Duma, informatie, patty van delft, recensie, schrijfster, Uncategorized, writerslife, Zij Die Hoort en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Vijf jaar special: The Road so far… deel 2

  1. Pingback: Vijf jaar special: The Road so far… deel 3 | Patty van Delft

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.