Blog: Schrijven is… doorzetten!

Hallo allemaal,

De tweede ‘schrijven is…’ over het wel en wee van een fantasy schrijfster. 🙂In deze blogs vertel ik jullie over de vele aspecten van het auteur zijn en houd ik jullie op de hoogte van mijn bezigheden.

Doorzettingsvermogen is iets wat iedere schrijver in ruime mate moet bezitten. Doorzetten om jouw boek of verhaal af te schrijven, doorzetten als je een afwijzing van een uitgeverij of een slechte recensie krijgt, doorzetten om de wereld kennis te laten maken met jouw schrijfkunsten; als schrijver kun je er allemaal mee te maken krijgen.

De afgelopen maanden heb ik vooral te maken gehad met het eerste. Het valt niet mee om te schrijven als je er weinig tijd voor kunt vrijmaken en je veel moeite hebt om je te concentreren in de tijd die wel hebt. Als je hoofd vol zit met van alles en je eigenlijk te moe bent om goede ideeën of mooie zinnen te vormen. Ik heb dan ook regelmatig naar mijn beeldscherm zitten turen zonder dat er ook maar een letter bij het verhaal kwam.

Toch moet je juist op zulke momenten doorzetten. Dit betekent echter niet dat je dan iedere vrije minuut maar geforceerd achter de pc of laptop moet kruipen. Soms heb je even een stap op de plaats nodig voordat je weer aan de slag kunt gaan. Een moment voor jezelf, alleen of met vrienden en familie iets leuks gaan doen of op andere manieren bezig zijn om jouw verhaal vorm te geven. (denk aan een kaart van je wereld maken, tekeningen van personages, research of aantekeningen maken.) Even ontspannen en je hoofd leeg maken zodat je weer frisse moed krijgt.

Sporten is voor mij altijd een goede uitlaatklep geweest en hoewel ook dat voor mij op dit moment moeilijk vol te houden is probeer ik het toch minimaal één of twee keer per week weer op te pakken. Lichamelijk een uitdaging, maar mentaal rustgevend.

Zo heb ik het voor elkaar gekregen om deze maand de eerste versie van Terras Altas – Puur Wit af te krijgen! Verder ben ik ook al een heel eind met de eerste herschrijfronde, het duurt nu niet lang meer of het manuscript kan naar mijn hoofdproeflezer.

Wat je moet onthouden is; het niet erg als onvoorziene omstandigheden roet gooien in jouw schrijversroutine. Het leven heeft de neiging om je af en toe een paar curveballen toe te gooien en daar zul je mee om moeten gaan. Maar ga niet bij de pakken neerzitten en zet door! Je kunt altijd meer dan je denkt, zelfs wanneer alles tegen lijkt te zitten.

Mag je dan nooit even je hoofd laten hangen? Natuurlijk wel, want ook dat kan helpen om vervolgens jouw schouders er weer onder te zetten. Wees boos, wees verdrietig en laat die gevoelens toe. Maar niet te lang. Droog je tranen, recht je rug en ga ervoor!

En wees trots op jezelf als ondanks dat het niet meezit toch een pagina weet te schrijven in een week. Wees trots dat je ondanks de afwijzing je manuscript weer opnieuw instuurt of door blijft schrijven na een slechte recensie. Soms lijken kleine overwinningen er niet toe te doen, maar ze zijn meer waard dan je denkt.

Liefs, Patty

 

Over Just Patty

Just Patty is a Dutch author who writes Fantasy and Poetry. She models and photographs and has a curious spirit.
Dit bericht werd geplaatst in informatie, patty van delft, Puur Wit, schrijfster, Terras Altas, Uncategorized, writerslife en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.