Schrijven is… Herschrijven!

Iedere auteur krijgt ermee te maken: herschrijven. Een verhaal/boek schrijven is één ding, het verhaal/boek goed genoeg krijgen om het te publiceren is heel iets anders.
Zie het afronden van een verhaal als het ontdekken van een ruwe edelsteen; je hebt er hard voor gewerkt om die edelsteen te pakken te krijgen en het is prachtig! Maar om de steen zo te krijgen dat het als sieraad kan dienen moet er nog geschaafd, gepolijst en gepoetst worden. Dat is wat je met herschrijven doet.

Als schrijver die verbonden is aan een uitgeverij zul je sowieso te horen krijgen wat er nog aan jouw verhaal moet gebeuren voordat het gedupliceerd kan worden. Het wordt echter steeds makkelijker om een boek zelf uit te geven. Niks mis mee natuurlijk, maar het herschrijven en de redactie worden hierbij helaas vaak vergeten. Zo komen er dus een hoop ruwe (edel)stenen op de markt, soms met de aarde of stukken rots er nog aan. Herschrijven is dus belangrijk, ook als self-pubber, om ervoor te zorgen dat jouw boek niet op de rotzooihoop belandt.

Herschrijven bestaat bij mij uit meerdere fasen:

* Fase 1: Zelfcontrole
In deze fase lees ik het hele verhaal door, het liefst op papier, en maak aanpassingen/ aantekeningen om later uit te werken. Hierbij let ik vooral op foutjes, zinnen die niet zo lekker lopen en eventuele plotholes. Als ik dit gedaan heb voer ik alle correcties door in het oorspronkelijke document.

* Fase 2: De hoofdproeflezer
Mijn man is mijn grootste criticus. In deze fase fungeert hij dan ook als hoofdproeflezer en leest het hele verhaal. Hierbij let hij op foutjes, verandert zinnen, past alinea’s aan en kijkt welke scènes beter kunnen. Het is aan mij om zijn aanpassingen wel of niet door te voeren en scènes die minder sterk zijn te herschrijven. Ook moet er soms geschrapt worden, bijvoorbeeld als een scène niks toevoegt. Vaak komt hij met goede ideeën om het verhaal net iets beter neer te zetten en vlotter te laten verlopen.

* Fase 3: Proeflezers
Wanneer de eerste twee fases doorlopen zijn gaat het manuscript naar een selecte groep mensen die er hun mening over mogen geven.

* Fase 4: De Uitgeverij
Na de verwerking van de punten die de proeflezers hebben aangegeven gaat het manuscript naar de uitgeverij om te kijken of het verhaal goed genoeg is voor publicatie. De uitgeefster doet, behalve kijken of het verhaal goed in elkaar steekt, ook alvast een eerste redactieronde. Voordat het boek naar de drukker gaat zal er nog een redactieronde, soms twee, volgen.

Op dit moment heb ik fase 1 afgerond en ben ik bezig met de laatste opmerkingen van fase 2 te verwerken. Dit vind ik zelf altijd de spannendste periode! Niet alleen omdat ik wil dat Danny mijn verhaal goed vindt, maar ook omdat dit over het algemeen de lastigste en meest inspannende ronde van het herschrijven is. Nog even en dan kan het manuscript van Terras Altas – Puur Wit naar de proeflezers! 🙂

Hoewel herschrijven absoluut mijn minst favoriete onderdeel van het schrijfproces is, is het wel ontzettend belangrijk om een zo goed mogelijk boek af te leveren. Wil je dus zelf ooit een boek gaan schrijven, sla dit onderdeel dan ook absoluut niet over! Een ruwe edelsteen mag dan wel mooi zijn, een geslepen en gepolijste edelsteen maakt pas een sieraad.

Liefs, Patty

Over Just Patty

Just Patty is a Dutch author who writes Fantasy and Poetry. She models and photographs and has a curious spirit.
Dit bericht werd geplaatst in informatie, patty van delft, Puur Wit, schrijfster, schrijven is, Terras Altas, writerslife en getagged met , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.