Steampunk Saturday: Wat is Steampunk?

In de komende weken zal ik, in aanloop naar de verschijning van Terras Altas – Puur Wit deze zomer, jullie meenemen in de fantastische wereld van Steampunk zodat jullie alvast kunnen proeven van wat dit genre allemaal te bieden heeft.

The Dolls of New Albion: A Steampunk Opera

Steampunk is een subgenre van fantasie of speculatieve fictie. De term verwijst naar de verhalen die zich afspelen in een tijd dat stoomkracht nog de primaire krachtbron was (meestal de 19e eeuw). Maar Steampunk kan ook elementen van sciencefiction of fantasie bevatten, zoals futuristische uitvindingen of echt bestaande machines (zoals computers) die in deze verhalen veel eerder worden uitgevonden dan in werkelijkheid. Hoewel de term “Steampunk” is ontstaan in de late ’80-er jaren, zijn veel Steampunk verhalen al ver voor 1980 gemaakt zijn. De term is in 1987 bedacht door science fiction schrijver K.W. Jeter.

K.W. Jeter

Subgenres binnen Steampunk

Hoewel de term oorspronkelijk betrekking had op sciencefictionverhalen die zich afspeelden in het Victoriaanse tijdperk, is Steampunk ook een standaardterm voor andere fictieverhalen die zich afspelen in andere periode van de geschiedenis. Omdat de stijlen verschillen wordt er onderscheid gemaakt tussen de verschillende tijdperken die de inspiratie vormen voor de achtergrond van het verhaal of de visuele stijl van de wereld.

Image: 1Zoom.me

*Clockworkpunk: verwijst naar verhalen die zich meestal voor 1700 afspelen, waarin machines werken op uurwerken, wind- en waterkracht.
*Steampunk: Verhalen waarin stoom de primaire energiebron is, zoals victoriaans Engeland.
*Dieselpunk: Werelden die zijn geïnspireerd door de eerste helft van de 20ste eeuw, zoals de Eerste of Tweede Wereldoorlog.
*Atomicpunk: Verwijst naar de naoorlogse periode tot aan de val de Berlijnse Muur waarin kernenenergie de primaire energiebron is.

Image: GetWallpapers

*Cyperpunk: (een samenstelling van cybernetica en punk) is een sciencefictiongenre dat zich richt op computers en informatietechnologie, vaak in combinatie met een afbreuk van de sociale orde, oftewel High tech & low-life.

Het onderscheid tussen de bovenstaande subgenres is echter niet leidend. Vanaf nu bespreek ik deze subgenres dus allemaal onder het kopje “Steampunk”.

Image: Wallpaper Abyss

Wat als…?

Steampunk heeft als grondslag de vraag ‘wat als..?’
Wat als de ontwikkeling van de mensheid of bepaalde technologieën er anders uit hadden gezien?
Wat als bepaalde uitvindingen het daglicht hadden gezien en andere, voor ons normale gebruiksvoorwerpen, nooit hadden bestaan?
Wat als je techniek en magie kon combineren?

Steampunk City by Avant Choi

Vaak spelen alternatieve versies van de geschiedenis een grote rol, waarbij techniek belangrijk is bij bijvoorbeeld luchtvaartuigen, wapens en machines. Het genre is daarnaast vaak hybride, in de zin dat veel stijlen door elkaar lopen en ook uit genres als horror en historische fictie wordt geput voor inspiratie. Maar altijd ademt Steampunk een nostalgische sfeer uit. Of het nu gecombineerd wordt met de gothic horror van de negentiende eeuw of met meer middeleeuwse elementen, het ademt creativiteit en verbeelding.

Image: WallpaperBetter

En dat is precies wat Steampunk zo gaaf maakt! Je kunt er zoveel verschillende kanten mee op en er zijn verschrikkelijk veel leuke elementen om mee te spelen. Eigenlijk kan alles, zijn er maar weinig regels en dat is precies waar ik van hou. 🙂

Liefs, Patty

Over Just Patty

Just Patty is a Dutch author who writes Fantasy and Poetry. She models and photographs and has a curious spirit.
Dit bericht werd geplaatst in blog, informatie, Steampunk Saturday, Terras Altas en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Steampunk Saturday: Wat is Steampunk?

  1. Pingback: Steampunk Saturday – Films en Games | Patty van Delft

  2. Pingback: Steampunk Saturday: Terras Altas en Steampunk | Patty van Delft

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.