Schrijven is… Motivatie!

Soms is het als auteur lastig om de motivatie te vinden om te schrijven. Vaak heeft het te maken met tijdgebrek, maar andere factoren spelen ook vaak genoeg een rol. Zelf kost het me vaak de nodige moeite om me te concentreren op een verhaal als er te veel andere zaken door mijn hoofd spelen. Ook wanneer ik echt heel graag wil schrijven maken alle scènes die door elkaar lopen het lastig om de verhaallijn goed neer te zetten. In deze column zal ik een aantal tips geven die mij helpen om weer in een schrijfritme te komen.

Tijd.
We hebben het erg druk met zijn allen, er wordt veel van ons verwacht op het gebied van werk en privé. Daardoor kan het lastig zijn om tijd te maken om te schrijven. Het kan helpen om hier een vaste middag/dag/avond/blokuur in de week voor vrij te maken. Denk hierbij aan tijd die je ook maakt om te kunnen sporten e.d. Bewaak deze tijd en laat het niet te gemakkelijk door iets anders opzijschuiven. Dat is moeilijk in het begin, maar als je zorgt dat je eraan vasthoudt zal het met de tijd makkelijker worden.

Inspiratie
Af en toe kan het voorkomen dat je gewoon geen inspiratie hebt. Je kan niks bedenken dat goed genoeg is voor het verhaal of je loopt vast bij een bepaalde scène. In dit geval kan het helpen door even afstand te nemen en niks te forceren. Kijk objectief naar wat je tot nu toe geschreven hebt en bepaal vandaaruit hoe je verder zou willen. Neem even pauze van het schrijven en ga naar buiten om te observeren, lees een boek, kijk een serie of film. Soms kan iets wat je ziet, hoort, ruikt of meemaakt jouw inspiratie weer triggeren. Kom je niet verder met het verhaal omdat er scènes door je hoofd spoken waarvan je nog niet weet wat je ermee moet? Schrijf die dan eerst uit en sla ze apart op. Zodra je hoofd leger is keer je terug naar het punt waar je gestopt bent.

Uitdaging
Een uitdaging aan jezelf kan helpen om weer in de schrijfflow te komen. Bij mij is dat het jaarlijkse NaNoWriMo (National Novel Writing Month), die ieder jaar in november plaatsvindt. Je kunt je hiervoor gratis aanmelden via nanowrimo.org. De bedoeling is dat je in deze maand 50.000 woorden schrijft van je manuscript. Elke dag vul je het aantal woorden in die je die dag geschreven hebt en zo kun je in een grafiek je vorderingen bijhouden. Ook krijg je gratis peptalks in je mailbox, kun je zien wat je target is per dag en kun je schrijfbuddy’s toevoegen. Mij helpt deze maand altijd erg om een flinke sprong te maken omdat ik vrij competitief ben aangelegd (vooral met mezelf), het mij een prettig gevoel geeft om mijn manuscript te zien groeien doormiddel van de grafiek en omdat ik de target erg graag wil halen. Wat je moet onthouden is dat het hier gaat om de meest ruwe versie van je manuscript, het hoeft dus absoluut niet perfect te zijn. Op mijn site kun je alvast wat tips vinden voor de voorbereiding van NaNoWriMo: NaNo Prep.

Mindset
Om te kunnen schrijven heb je de juiste mindset nodig. Zolang er allerlei zaken door je hoofd spoken die niks te maken hebben met je verhaal is het bijzonder lastig om je te concentreren. Zorg dus eerst voor rust, maak dingen af die je bezighouden of doe ontspanningsoefeningen. Voor mij helpt het om een half uurtje voordat ik ga schrijven een korte yogasessie te doen. Mijn lijf voelt dan prettiger aan zodat ik niet steeds word afgeleid door stijfheid en pijn. En door de ademhalingsoefeningen lukt het me vaak om mijn hoofd wat rustiger te krijgen. Een warme douche of bijvoorbeeld een wandeling in de natuur kan ook helpen. Wie weet doe je zelfs nog wat inspiratie op buiten!

Hopelijk heb ik jullie met deze tips een beetje kunnen helpen. Veel succes met uitzoeken wat voor jou het beste werkt!


Liefs, Patty

Over Just Patty

Just Patty is a Dutch author who writes Fantasy and Poetry. She models and photographs and has a curious spirit.
Dit bericht werd geplaatst in informatie, patty van delft, schrijfster, schrijven is, Uncategorized, writerslife en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Schrijven is… Motivatie!

  1. Patty, A great primer for writers to get motivated & so much more here to help! Even for readers, we understand your writing process better. An great plug for NaNoWriMo(National Novel Writing Month)!!! Phil

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.