Doorlezen of dichtklappen?

Een bekende vraag onder lezers. Als je niet goed in een boek komt, lees je dan toch door of klap je ‘m dicht? Er valt voor beide wat te zeggen.

Soms duurt het even voordat een boek je “grijpt”. Te vroeg opgeven is dan jammer. En boeken zijn niet heel goedkoop, dus niet uitlezen is zonde.
Een verhaal dat wat langzaam op gang komt, wil ik altijd een kans geven. Mijn richtlijn is ongeveer een derde van het boek. Als het me daarna nog niet genoeg boeit, leg ik het boek weg.

Maar er kunnen meer redenen zijn waarom je worstelt met een boek en ik probeer altijd voor mezelf te bepalen om welke reden ik een boek dichtsla.

Is het slecht geschreven of erger ik me aan de schrijf- of vertelstijl? Dan sla ik het boek zonder pardon dicht. Er zijn te veel boeken die ik wil lezen om mijn tijd te verdoen aan rotzooi.
Het kan ook zijn dat het verhaal gewoon mijn ding niet is. Kan gebeuren, maar ik sla het boek dan dicht. Doorlezen zorgt er alleen voor dat ik mijn plezier in het lezen kwijtraak en dat wil ik natuurlijk niet.

De laatste reden is dat het voor mij niet het juiste boek op het juiste moment is. Zo moet ik bijvoorbeeld geen emotioneel boek gaan lezen als ik somber ben. Dat wordt meer gesnotter dan gelees. Of literatuur terwijl mijn hoofd overloopt. Een vlot lezende roman is dan een betere keus. Heb ik per ongeluk een boek gepakt waar ik dus op dat moment beter niet aan had kunnen beginnen, klap ik het ook dicht. Wel met de intentie om deze op een ander (voor mij geschikter) tijdstip weer te pakken.

Of je doorleest of dichtklapt is dus heel persoonlijk, maar voor mij is de keuze vaak niet moeilijk. Lezen is ontspanning, ik moet er plezier in hebben. Is dat om wat voor reden dan ook niet het geval: Dichtklappen die handel!

Advertentie

Over Just Patty

Just Patty is a Dutch author who writes Fantasy and Poetry. She models and photographs and has a curious spirit.
Dit bericht werd geplaatst in blog, informatie, tips, Uncategorized en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Doorlezen of dichtklappen?

  1. Patty, Your article “Read or close?” is so well written & thorough!!! You gave me much to consider when I am reading a book. While I can identify with your feelings about the books you read & the books I read, I do not act upon by feelings as you suggest. You have given me much to consider when I read a book!!! Love, Phil

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.