Veelgestelde vraag: Wanneer ben je eens bij mij in de buurt?

Regelmatig krijg ik de vraag van lezers wanneer ik een keer bij een boekhandel bij hen in de buurt kom signeren.

Helaas moet ik daarop heel vaak antwoorden dat ik geen idee heb of dat ooit zal gebeuren… Waarom? Niet omdat ik niet wil! Lezers ontmoeten vind ik echt één van de leukste dingen van mijn vak. Maar waarom dan wel? Dat zal ik proberen uit te leggen.

Normaal ben ik niet zo van de “strubbelingen van een eigen-bodem-schrijfster verhalen” maar ik vind dat jullie dit best mogen weten: de meeste boekhandels willen ons niet ontvangen. (Let wel: de meeste! Er zijn hele fijne boekhandels waar wij wel welkom zijn!)

Maar helaas krijgen wij vaker een “nee” dan een “ja” te horen. Of zelfs helemaal geen bericht.

Van de week helaas weer, ik had meer dan een maand geleden een e-mail gestuurd naar een boekhandel in mijn geboortestad omdat ik voor Een Onbreekbare Band geen boekpresentatie had gehouden en het mij leuk leek om alsnog een signeersessie/ meet & greet te doen. Zeker omdat er zo vaak om gevraagd wordt. Deze week kreeg ik eindelijk een antwoord, een gedeelte daarvan zie je hier:

Deze mail is maar één van de vele voorbeelden, ik probeer het regelmatig door het hele land. Dus het spijt me, lieve lezers, maar ik ben helaas vaak niet welkom. En dat terwijl ik geen kosten vraag en de boekhandel dus alleen maar kan verdienen op mijn komst. Een boekhandel krijgt namelijk een behoorlijk percentage over de boeken die zij verkopen, meer dan de schrijvers of de uitgeverij kan ik je vertellen. Waarom wij dus zo vaak te maken krijgen met een afwijzing is me dan ook een raadsel, maar het gebeurt wel. Nu heb ik nog het “geluk” dat ik genre-overlappend schrijf. Mijn boeken worden gelezen door fans van YA, Fantasy en tevens heb ik lezers van alle leeftijden. Volgens deze boekhandel is juist het “Fantasy” gehalte dus een probleem, naar de rest wordt niet eens gekeken. Maar ik ben wel vaak aanwezig op beurzen binnen het Fantasy-genre en daar kunnen jullie mij dan ook vinden.

Bij boekhandels… tja, dat is zoals je aan de afwijzende mail kunt zien wat lastiger. Waarschijnlijk was ik wel welkom geweest als ik een grote, buitenlandse schrijfster was geweest, Fantasy of geen Fantasy…

Mochten jullie mij of één van mijn Nederlandse of Vlaamse collega’s dus een keer willen ontmoeten bij een boekhandel bij jullie in de buurt, laat die boekhandel dan vooral weten hoe dol je op onze boeken bent en vraag of ze niet een keer een event of meet & greet kunnen organiseren.

Misschien dat we samen verder komen!

Liefs, Patty

Over Just Patty

Just Patty is a Dutch author who writes Fantasy and Poetry. She models and photographs and has a curious spirit.
Dit bericht werd geplaatst in writerslife en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Veelgestelde vraag: Wanneer ben je eens bij mij in de buurt?

  1. ik zal het eens in arnhem vragen bij het colofon die doet eens in de zoveel tijd meet en greets en meer en ook vaak met fantasy 😀

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.